pátek 11. března 2016

FORENZNÍ ZNAČENÍ KOL MÁ MEZI LIDMI ÚSPĚCH

Více než čtyři sta jízdních kol a dva invalidní vozíky v celkové hodnotě 4,5 milionu korun se podařilo označit syntetickou DNA strážníkům Městské policie Krnov od srpna do prosince loňského roku. Množství je to úctyhodné už jen s ohledem na to, že značení jednoho kola trvá třicet minut a musejí ho současně provádět dva strážníci.


„Krnov patří k menším městům, jak do počtu obyvatel, tak počtu strážníků, a proto je opravdu obdivuhodné, že nejen odvážně vstoupilo do projektu ministerstva vnitra Forenzní značení jízdních kol, ale že tento systém ochrany kol rozšiřuje i za peníze ze svého rozpočtu,“ uvádí Jaromír Kolářík, garant forenzního identifikačního značení pro ČR. V současnosti je Krnov pátým městem v počtu označených jízdních kol a kompenzačních pomůcek ze všech sedmnácti měst ČR, které se projektu účastní. Společně s Ostravou, Frýdkem-Místkem, Opavou a Karvinou tvoří pětici měst s největším množstvím provedených značení. „K tomu je třeba ještě dodat, že z této pětice již tři města značí kola druhým rokem a Ostrava dokonce již třetím. Proto můj obdiv,“ dodává Jaromír Kolářík.

Do celostátního projektu forenzního značení kol se město zapojilo v loňském roce. Vedl ho k tomu záměr snížit počet krádeží, které jsou ve městě téměř na denním pořádku. „Podařilo se nám získat šedesátitisícovou dotaci z Programu prevence kriminality ministerstva vnitra, která umožnila nakoupit potřebnou technologii a materiál pro bezplatné označení 250 kol. Zájem veřejnosti byl ale obrovský a proto se město rozhodlo dokoupit značící sady v hodnotě 17 400 korun pro další dvě stovky kol,“ uvádí manažerka prevence kriminality z odboru školství, kultury a sportu.


Forenzní značení je stále více uplatňovaná metoda pro preventivní ochranu movitého majetku. Značící materiál, tzv. syntetická DNA, obsahuje mikrotečky, z nichž lze pomocí identifikačního setu vyčíst evidenční číslo. Označení není pouhým okem viditelné, kolo je však označeno také neodstranitelnou nálepkou „Městská policie Krnov – chráněno DNA“. Takto označené jízdní kolo odrazuje pachatele krádeží. Pokud i přesto k odcizení dojde, identifikace kradeného kola je snadnější, stejně tak jako pátrání po něm. Součástí značení je totiž registrace do databáze, a to jak místní, tak celorepublikové.


Zda se kradená označená kola vracejí častěji ke svým majitelům, zatím ale zjistit nelze. „Statistiky tohoto typu se ještě nevedou. Máme ale ověřené informace o vyloupených sklepních kójích a kočárkárnách, kde kola označená zůstala a naopak kola neoznačená a neopatřená příslušnou nálepkou byla odcizena. Jediné číslo, které hovoří pro náš systém značení, je to, že v národním registru máme evidovaných 6654 jízdních kol a kompenzačních pomůcek, přičemž z nich bylo odcizeno jen 45 jízdních kol. A protože se průměrně v ČR setkává každý čtyřicátý cyklista s krádeží jízdního kola a v našem registru je to každý sto čtyřicátý osmý, výsledek je pro nás velmi pozitivní. Jízdní kola označená syntetickou DNA a evidovaná se prostě kradou méně,“ dodává Jaromír Kolářík.


Více informací o forenzním značení jízdních kol a rezervaci termínu najdete na stránkách Městské policie Krnov www.mpkrnov.cz, nebo je poskytnou strážníci na telefonním čísle 554 617 777. Po zimní přestávce budou strážníci ve značení pokračovat s nástupem jarního počasí, pravděpodobně koncem dubna.


Zdroj: Dita Círová MÚ Krnov

Žádné komentáře:

Okomentovat